2010-03-17 18:05:10• hírek • Kótai Levente

Ezt gondoljuk Szatmárról

Egy felmérés keretében arra keresték a választ, hogy mennyire elégedettek Szatmárnémeti lakosai a városukkal. Nyolcszáz személlyel töltettek ki kérdőívet, amely a városi közszolgáltatások és infrastruktúra minőségére kérdezett rá.

A tanulmányt nem kellett megrendelnie és kifizetnie a városnak, hanem Brassóhoz és Brăila-hoz hasonlóan az Országos Közpolitikai Intézet felhívására válaszolva vehetett részt Szatmárnémeti a felmérésben.

A közvélemény kutatás eredményeit március 17-én mutatta be Adrian Moraru a helyi sajtó képviselőinek. Néhány adatot kiemelve a tanulmány részleteiből, a kutató elmondta, hogy városunk több szempontból is meghaladja az országos átlagot. Az egy főre eső zöld terület a lakott övezeten belül 14,1 négyzetméter, ami jóval több mint az országos 9,6 négyzetméter. A lakosok 80%-a elégedett a közvilágítással, ami szintén ritka jelenség. Ennek oka, hogy 2008-ban Szatmár az elsők között vett részt az erre irányuló programokban.

A felmérés szerint a közbiztonság terén nem túl jók a mutatóink abból a szempontból, hogy 1000 lakosra mindössze 1,01 rendőr jut. Ez kifejezésre jut a közvélemény-kutatás eredményeiben is - mondta a szakember - hiszen a lekérdezettek 37,9%-a nem érzi magát biztonságban a bűnözések miatt.

Köztisztaság szempontjából sokkal árnyaltabb képpel találkozunk. Annak ellenére, hogy a szemét elszállításának gyakorisága több mint négyszerese az országos átlagnak, az utcák tisztasága a lakosok szerint elhanyagolt.

A felmérés a szatmári önkormányzat elé is tükröt tartott. A témában sokan még mindig nem mernek nyíltan válaszolni. Alig a megkérdezettek fele vállalta fel véleményét. A nyilatkozók 22,3%-a elégedett, 21%-a elégedetlen és 6,3%-a teljesen kiábrándult, ami a tanácsosok munkáját illeti.

A polgármester népszerűségi indexe valamivel jobb a tanácsosokénál. Ilyés Gyula munkájával 41,8 %-a nagyon elégedett és 17%-a mérsékelten elégedett. A Polgármesteri Hivatal alkalmazottainak teljesítményével kapcsolatban mindössze 5,3% az elmarasztaló vélemény.

Ilyés Gyula polgármester, a bemutató házigazdája kiértékelve a tanulmányt, elmondta, hogy az önkormányzat intézménye és annak szervei pozitív összképet mutatnak. Ennek oka, hogy immár több éve építkeznek tudatosan. Elmondása szerint, a legfontosabb eredmény nem az, hogy a Polgármesteri Hivatal jól felszerelt és modern infrastruktúrával rendelkező intézmény. Sokkal lényegesebb, hogy az alkalmazottak megfelelő képzettséggel bírnak, és munkájuk szervezett. Ez sok anyagi áldozatba és erőfeszítésbe kerül.

A polgármester ugyanakkor Városi Tanács viszonylatában kifejtette, hogy a jelenleg mandátumot viselő testületre hárul a legtöbb munka, összevetve az előző mandátumokkal. Ez azért van, mert ebben a négy éves időszakban nagyon sok beruházás, átszervezés időszerű.


Bemutatták a felmérés eredményét

Bemutatták a felmérés eredményét


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: